"Je kan vandaag niet volhouden dat advocaten of dokters geen ondernemers zijn"

Koen Geens werd in 2014 minister van Justitie, en zette een hele reeks hervormingen in de steigers. Met gevolgen voor de vrije beroepen. Een reden om bij hem op bezoek te gaan voor een vraag gesprek. Te meer daar minister Geens van huis uit iets heeft met de vrije beroepen. Zijn doctoraat (1986) droeg de titel "Het vrij beroep", hij richtte mee het advocatenkantoor op dat vandaag bekend staat als Eubelius, en, klap op de vuurpijl, van 1999 tot 2005 was hij voorzitter van de Federatie Vrije Beroepen.

Deze regeerperiode loopt af. Waarover bent u het meest tevreden als u terugkijkt? 

"Dat we op Justitie de trein van de hervormingen hebben kunnen handhaven, ondanks de moeilijke omstandigheden - en dan denk ik aan de terreurdreiging, aan de moeilijke situatie in de gevangenissen..."

Zat u al langer te broeden op die hervormingen?

"Natuurlijk wist ik niet vooraf dat ik minister van Justitie zou worden, in de voorgaande regering zat ik op het departement Financiën. Maar door mijn ervaringen als hoogleraar en advocaat had ik wel een idee van wenselijke veranderingen. De eerste drie maanden van mijn mandaat, tot en met de kerstvakantie 2014, heb ik gebruikt om alles op een rijtje te zetten. Zo zijn we dan gekomen tot de hinkstapsprong.

Hinkstapsprong? Kunt u dat toelichten?

"Dat waren drie plannen. De hink had als doel het justitieapparaat efficiënter te maken. Daarvoor maakten we tien zogenaamde 'potporriwetten' - we zitten nu aan de negende. De stap slaat op de reeks nieuwe basiswetgeving. Het derde plan kun je zien als de prong naar de toekomst. Daarmee tekenden we uit, voor een volgende bewindsploeg, hoe justitie zich kan aanpassen aan de moderne technologieën. Zo denken we ondermeer aan justitie-op-afstand.

Door mijn ervaringen als hoogleraar en advocaat had ik een idee van wenselijke veranderingen

Koen Geens

Kijkt u ook terug op gemiste kansen? 

"Gemiste kansen? Goh... Natuurlijk had ik graag een nieuw wetboek van strafvordering tot stand zien komen. de strafprocedure zoals ze vandaag is, is dikwijls tergend traag. Maar de sector is er nog niet klaar voor. Dus dat is misschien een gemiste kans. Maar ik lig daar niet wakker van. Voor mij is het ook niemand gelukt, de eerste voorstellen om de strafprocedure te hervormen dateren van 1975. Advocaten en onderzoeksrechters en parketten op één lijn krijgen, vraagt nog enkele jaren energie.

Hoe komt dat?

"Omdat het gaat om regels omtrent de menselijke vrijheid, toch een van de belangrijkste zaken in vredestijd. En omdat de betrokkenen onderling tegenstrijdige opvattingen hebben over hoe een beter systeem er kan uitzien. In de sociale en economische sector bestaan er overlegstructuren om zoiets uit te klaren. In de penale sector niet. Iedereen die kan spreken, spreekt."

Een gevolg van de nieuwe basiswetgeving is onder meer dat vrije beroepers failliet verklaard kunnen worden. Waarom was dit volgens u nodig?

"Die nieuwe wetgeving wil aansluiten bij de economische realiteit waarin we leven. Je kunt vandaag niet volhouden dat advocaten of dokters geen ondernemers zijn. Toen ik student was, was 'ondernemer' nog een lelijk woord, vandaag staat het voor al wie op een dynamische en creatieve manier andere mensen van goederen, en in het geval van de vrije beroepen, van diensten voorziet.
Om specifiek op uw vraag in te gaan: niet failliet kunnen gaan is een nadeel. Failliet gaan betekent dat je een episode afsluit. Vroeger beschouwden mensen een faillissement als een schande, maar dat is fout. Particulieren kunnen in schuldbemiddeling gaan, een kwijtschelding bereiken en zo zicht krijgen op een nieuwe kans. Dat is het recht van elke ondernemer. En voortaan ook van de vrije beroeper.

Ordes en instituten krijgen een belangrijke rol bij insolventie van een vrije beroeper, in de aanstelling van een medecurator-vrije beroeper. Hoe ziet u de rol van ordes en instituten in de toekomst? Zullen zij aan belang winnen, zoals in dit geval, of net niet? 

De ordes en instituten zullen moeten bewijzen dat ze opgewassen zijn tegen de uitdagingen van de 21ste eeuw. in wat u daar aanhaalt, zijn ze dat alvast geweest. Ik weet zeker dat twintig jaar geleden van een uitbreiding van insolventie tot de vrije beroepen geen sprake zou geweest zijn. Ik herinner mij, toen ik voorzitter was van de Federatie, dat er over publiciteit voor vrije beroepen gesproken werden en bepaalde beroepen ogenblikkelijk in battle mode gingen.

Het is een opdracht voor ordes en instituten om het belang van het beroep en het belang van de patiënten en cliënten te laten convergeren. Vrije beroepen hebben een aantal voorrechten, zoals monopoliebescherming, titelbescherming en een eigen tuchtrecht. Ze moeten die voorrechten verdienen, want het publiek wordt steeds mondiger."

Vrije beroepen wordt de jongste tijd inderdaad geregeld aangewreven dat hun privileges niet meer van deze tijd zijn. Wat denkt u daarvan?

"Politici, bedrijfsleiders, werknemers, ambtenaren,.... Allemaal hebben ze wel iets dat ze onderscheidt: wij, politici, hebben de uittredingsvergoeding, ambtenaren een beter pensioen, vrije beroepers een eigen orde, of vaste tarieven in het geval van deurwaarders of notarissen. En dan hoor je anderen in de samenleving zeggen: is daar wel een goede reden voor? Als je dan geen antwoord klaar hebt dat juist is en dat intelligent wordt verdedigd, dan sta je te kijk. Daar moet je dus op anticiperen. Want reputatieschade loop je op in een oogwenk, en vervolgens kost het jaren om het vertrouwen van het publiek terug te winnen. En als je veel moeite hebt om een correct en inzichtelijk antwoord te geven, moet je toch eens kijken of er onder al die kritiek geen bron van waarheid zit."

De vrije beroepen zullen de komende twintig jaar een ernstige transformatie ondergaan.

Koen Geens

Jan Sap, secretaris-generaal van de FVB, is overgestapt naar de federatie van het notariaat. Hebt u tips voor zijn opvolger?

"Die persoon moet twee zaken combineren: helder inzicht en diplomatie. Of nog anders: weten wat er moet gebeuren met het oog op de toekomst, en dat met fluwelen handschoen doordrukken.
Want de vrije beroepen zullen de komende twintig jaar een ernstige transformatie ondergaan. Zoals heel onze maatschappij. Blockchain, de digitalisering, artificiële intelligentie, ... dat gaat allemaal veel gezond verstand vergen. Zij die zeggen 'het zal onze tijd wel duren', die zijn ofwel heel oud, ofwel niet wijs. en de nieuwe secretaris-generaal moet die tweede categorie absoluut bij de les brengen."