MANDATEN

Als organisatie vervullen wij, samen met onze partner UNIZO, ook nog verschillende mandaten in overheidsorganen op federaal, Brussels en Vlaams niveau.

Het Paritair Comité 336

Al van bij de opstart in 2009 van het Paritair Comité 336 behartigt de Federatie Vrije Beroepen er de belangen van de advocaten, gerechtsdeurwaarders, accountants en belastingconsulenten, boekhouders en fiscalisten, bedrijfsrevisoren, bouwarchitecten, landmeter-experten en dierenartsen. Het gaat concreet om meer dan 7.000 werkgevers, met meer dan 36.000 werknemers. 

Binnen het paritair comité is een fonds voor bestaanszekerheid, Liberform, opgericht. Dit fonds is ook het vormingsfonds bij het paritair comité. Het vormingsfonds wordt met werkgeversbijdragen gefinancierd. Het fonds zorgt ervoor dat opleiding een centrale rol inneemt in personeelsbeleid, onder meer met gratis opleidingen en opleidingspremies

Binnen het paritair comité worden er ook sectorale akkoorden afgesloten.

Meer weten over Liberform?

Andere mandaten

Zowel op Vlaams, Brussels als federaal niveau vult de Federatie verschillende mandaten in overheids- en beleidsorganen in. 
Dat doet ze vaak samen met haar partner UNIZO.
Enkele voorbeelden hieronder.

De Hoge Raad voor de Zelfstandigen en KMO's (HRZKMO)

De HRZKMO groepeert als overlegplatform voor de zelfstandigen en de kmo’s meer dan 180 erkende beroeps- en interprofessionele organisaties. Hij verdedigt de belangen van de zelfstandigen en kmo's onder meer door adviezen te geven aan de Belgische en Europese beleidsverantwoordelijken. Ook duidt hij kmo-vertegenwoordigers aan in andere beheers- en raadgevende organen.

Wij zitten in de algemene vergadering, levert de ondervoorzitter van het bureau en zit in de vaste commissies 'vrije beroepen', 'beroepsreglementeringen', 'algemeen KMO-beleid' en 'fiscaliteit'.

Het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekering der Zelfstandigen (RSVZ)

Het RSVZ beschermt het sociaal statuut van zelfstandige ondernemers  - vanaf de oprichting van hun zaak tot na hun pensioen - en draagt zo bij tot hun sociaal en economisch welzijn.
Wij zetelen in het algemeen beheerscomité.

Het Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (RIZIV)

Het RIZIV is een federale instelling die, net als de ziekenfondsen, een cruciale rol speelt inzake gezondheidszorg en arbeidsongeschiktheidsuitkeringen. Het RIZIV organiseert, beheert en controleert die “verplichte verzekering” in België. Het RIZIV staat onder het toezicht van de minister van Sociale Zaken.

Wij zetelen in de algemene raad, het verzekeringscomité en het beheerscomité van de uitkeringsverzekering voor zelfstandigen.

Het Fonds tot vergoeding van de in geval van sluiting van ondernemingen ontslagen werknemer (FSO)

Het FSO vergoedt de werknemers die getroffen zijn door de sluiting van hun onderneming. Het Fonds werd opgericht binnen de RVA, die het Fonds voorziet van diensten, personeel, materieel en faciliteiten. Het wordt op dezelfde manier bestuurd als de RVA en heeft een eigen rechtspersoonlijkheid.

Het FSO wordt voor het grootste gedeelte gefinancierd door werkgeversbijdragen en terugbetalingen door de curatoren en vereffenaars van de sommen die werden voorgeschoten aan de werknemers. Daarnaast verkrijgt het FSO een beperkte alternatieve financiering vanwege de Belgische Staat. We zetelen in het Bijzonder Comité voor Social Profit en Vrije Beroepen

Dienst voor Gezondheid, Bijstand aan Personen en Gezinsbijslag (Iriscare)

Iriscare is een bicommunautaire instelling van openbaar nut die het aanspreekpunt bij uitstek is geworden voor burgers en professionals voor alles wat te maken heeft met sociale bescherming in het Brussels Gewest.
Wij zijn er actief in het algemeen beheerscomité, de beheerraad voor gezondheid en bijstand aan personen, en de werkgroep advies begroting.

Departement Zorg

Onze federatie zetelt in het Raadgevend Comité Zorg en Gezondheid, de Projectgroep Samenwerking en Zorgcapaciteit, de Projectgroep Zorgcoördinatie en Casemanagement en de Klankbordgroep Sociale Kaart.

Vlaamse Raad WVG (Welzijn, Volksgezondheid en Gezin)

De Vlaamse Raad WVG heeft als opdracht om akkoorden te sluiten tussen de stakeholders en de Vlaamse Regering over aspecten van het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.De Vlaamse Raad WVG heeft ook een adviesfunctie ten aanzien van de Vlaamse Regering en het Vlaams Parlement. Hij heeft de opdracht om advies uit te brengen over de hoofdlijnen van het beleid en bij te dragen tot het vormen van een beleidsvisie. De Vlaamse Raad WVG zal ook uit eigen beweging adviezen uitbrengen of op verzoek over voorstellen van decreet, over ontwerpen van besluit van de Vlaamse Regering en over conceptnota’s, groenboeken en witboeken.

Wij zetelen in de Intersectorale Kamer, de Sectorale Kamer Gezondheid en de Sectorale Kamer Beleid Vlaamse Sociale Bescherming en Personen met een Handicap.

Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn (VIVEL)

VIVEL is het Vlaams Instituut voor de Eerste Lijn dat sinds 1 mei 2019 erkend en gefinancierd wordt door de Vlaamse overheid als partnerorganisatie voor de eerste lijn. Op Vlaams niveau is VIVEL het centrale aanspreekpunt en het platform voor de dialoog van de eerstelijnsactoren met de overheid en met elkaar.

VIVEL verenigt de gezondheids- en welzijnsactoren van de eerste lijn, de zorgraden, de vertegenwoordigers van Personen met een Zorg- en Ondersteuningsnood, mantelzorgers, de lokale besturen, de kennis- en expertisecentra en de ziekenhuizen.

Wij zitten er in de algemene vergadering en de raad van bestuur.

Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) 

Het Vlaams Instituut voor Kwaliteit van Zorg (VIKZ) heeft als doel om de kwaliteit van zorg en patiëntveiligheid in diverse sectoren van de Vlaamse gezondheidszorg en woonzorg transparant te maken en te verbeteren. Wij zitten er in de raad van bestuur en in het Bureau Eerstelijn.