"Liberform in één woord? Bruggenbouwers!"

We ontmoeten Joost Bevernage die rond de jaarwissel Liberform als manager vervoegde en ondertussen dus op een kwartaal bij de organisatie kan terugkijken. Dat Joost bij Liberform zou landen, stond niet meteen in zijn script, want hij studeerde af als filmmaker. “Klopt (lacht), en nadien begon ik ook als producer in een filmstudio in Antwerpen te werken. Vrij snel begon het te kriebelen om zelf te ondernemen en zo begon ik een bedrijf dat bedrijfsvideo's en opleidingscontent maakte.” 

Dat liep voor Joost eerst bijzonder gesmeerd, misschien net té gesmeerd, want nadien kwam hij spijtig genoeg ook aan de andere kant van de slinger terecht. “Een grote uitdaging van een eigen zaak is toch wel om die met een gezin te combineren, vind ik. Mijn eerste dochter was pas tien dagen oud en toen ik tijdens de nacht van een netwerkevent terugreed, besefte ik dat ik mijn eigen pasgeboren dochter nog maar drie keer had gezien. Mijn ontzag voor ondernemers die erin slagen om hun privé en zakelijk leven te balanceren, is toen immens gegroeid. Maar ik was blijkbaar niet één van hen.”  

Hij besloot het over een andere boeg te gooien, zo blijkt uit ons gesprek. “Ik had dus een andere balans nodig, en die vond ik bij Mediarte, een sociaal fonds voor de audiovisuele, film en digitale sector. En zo botste ik ook op de collega’s van Liberform. Nadat de vorige manager (Nele Muys, nvdr) het huis verliet, kwam ik bij Liberform terecht.” 
 
 

We hebben zeker nog uitdagingen om ons breder bekend te maken, want we zetten ons dagelijks in om het leerklimaat voor vrije beroepers te ondersteunen

Joost Bevernage

En zo zijn we bij Liberform zelf beland. Kan je ons kort uitleggen wat Liberform eigenlijk is, Joost? “Graag zelfs, want onbekend is onbemind. Liberform is het vormingsfonds voor de sector van de (meeste) vrije beroepen, zoals dat werd afgebakend door het paritair comité 336. We zijn dus een federale organisatie en worden beheerd door zowel de werkgeverfederaties (binnen dat paritair comité) als de vakbonden. We worden gefinancierd via een werkgeversbijdrage.” 
En toch. Als we vrije beroepers aanspreken, blijken ze Liberform vaak nog niet te kennen. “We hebben zeker nog uitdagingen om ons breder bekend te maken, want we zetten ons dagelijks in om het leerklimaat voor vrije beroepers te ondersteunen. Ik haal er twee concrete zaken uit. Eén, we keren premies uit die tussenkomen in de kosten voor opleidingsinspanningen. Elke onderneming kan tot 1750 euro aan premies per jaar aanvragen. Best wel wat dus! En twee, we organiseren gratis opleidingen voor werknemers en faciliteren een gratis online leerplatform.  
 
Gedreven legt Joost ons uit dat Liberform door haar positie voor een gezonde en sterke relatie tussen werkgevers en werknemers probeert te zorgen. “Wij, bij Liberform, zijn echt bruggenbouwers, vind ik. Dat is het kloppend hart van onze organisatie. Aan de ene kant werkgevers doen groeien als vrije beroeper, en als manager, en aan de andere kant ook werknemers meer compentent en weerbaar maken voor een snel veranderende arbeidsmarkt.  
Maar we bouwen ook bruggen tussen de sector van vrije beroepers, overheid, onderwijsinstellingen, enz. We voelen ons als een vis in het water in het midden van het bad.” 

Liberform is alleszins goed op dreef, zo leren de website en de sociale mediakanalen. “Ik ben trots op het team inderdaad. Dit jaar zetten we volop in op onze Check-it trajecten, waarmee we via een gepersonaliseerd traject de competenties binnen het bedrijf detecteren en een actieplan op maat maken. Dat is trouwens helemaal gratis. Daarnaast hebben we dit jaar onze mentorcafé’s weer leven ingeblazen. We organiseren zo beroepsspecifieke lerende netwerken waar we thema’s verkennen rond communicatie, feedback, omgaan met weerstand, enzovoort.”