"Ook jullie kunnen zeker bij de sectorwerking van UNIZO terecht" 

Anton (Van Assche) mogen we gerust tot de ‘anciens’ van UNIZO rekenen. “Klopt!” (lacht), ik werk ondertussen bijna 19 jaar in het huis, altijd in Brussel en gestart aan het loket als starterbegeleider van Brusselse ondernemers. In 2007 kwam ik op de studiedienst terecht en volgde ik voor onze ondernemers de Brusselse politiek op.” 

Hij deed dat liefst 15 jaar en bouwde zo mee aan het imago en de representativiteit van UNIZO bij de Brusselse instellingen. Zo zat Anton voor UNIZO ook in tal van Brusselse adviesraden. 

We merken dat de beroepsorganisaties binnen de Federatie Vrije Beroepen ons nog niet zo makkelijk vinden, en we zouden dat graag veranderen.

Anton Van Assche

Maar eind 2022 kreeg ik de kans om mijn expertise verder in te zetten voor de sectorwerking, en die greep ik graag met beide handen. Sindsdien ben ik dus ‘liaison’ sectorwerking”. 

De sectorwerking is bij UNIZO een belangrijke pijler. Er zijn bijna honderd sectororganisaties bij UNIZO aangesloten. Sommige organisaties doen dat onder een collectief lidmaatschap, waarbij alle individuele leden binnen de organisatie ook meteen zelf UNIZO-lid zijn. Een andere route is dat sectororganisaties zich met UNIZO associëren en de samenwerking op organisatieniveau verloopt. “In totaal gaat het bij UNIZO om meer dan 100.000 directe en indirecte leden, dus dat is heel wat”, benadrukt Anton. 

De sectorwerking van UNIZO bestaat erin om wat UNIZO voor elk individueel lid (en ondernemer) doet, ook te vertalen naar een aanbod dat inspeelt op de behoeften van sectororganisaties. Net zoals we individuele ondernemers verdedigen, versterken en verbinden, doet UNIZO dat ook voor haar aangesloten sectororganisaties. “De uitdaging is vooral om goed te detecteren en te begrijpen waar deze organisaties, en hun leden, van wakker liggen, of tegenaan botsen, zodat wij als UNIZO samen met hen op de barricades kunnen staan en actie kunnen ondernemen. Maar tegelijkertijd zien we natuurlijk ook soms dat sectororganisaties tegen exact dezelfde problemen aanbotsen. Door hen samen te brengen, kunnen ze vaak veel van elkaar leren, maar kunnen we ook sterker staan om die concrete problemen bij overheden en politici aan te kaarten.” 

Anton geraakt op dreef tijdens ons gesprek. “Veel beroepsorganisaties hebben zelf niet altijd makkelijk toegang tot de informatie die UNIZO vergaart via de vele adviesraden waarin zij zetelt. Door een samenwerking met UNIZO kunnen ze sneller en meer inzicht krijgen in deze goudmijn aan informatie, en daarna ook beter hun eigen leden inlichten, of waarschuwen.”  

Zowel voor een sectororganisatie, als voor een ondernemer zelf, benadrukt Anton hoe complementair UNIZO en een sectorspecifieke beroepsorganisatie kunnen zijn. 
“UNIZO is geen concurrent van een beroepsorganisatie. Een bakker wil natuurlijk aangesloten zijn bij Bakkers Vlaanderen, maar hij is ook zelfstandig ondernemer en dus best ook aangesloten bij UNIZO. Want ook een bakker ligt als ondernemer ongetwijfeld wakker van zijn vennootschapsbelasting, zijn sociaal statuut, het mobiliteitsbeleid, enz... over allerlei facetten van het ondernemerschap zelf dus. En daar klopt het hart van UNIZO natuurlijk.” 

Nu goed, we schrijven dit stuk over sectorwerking in de Vrije Beroeper en dus moeten we ook even kijken naar die vrije beroepers. Er zijn heel wat vrije beroepers lid van UNIZO, en UNIZO heeft ook een nauwe samenwerking met de Federatie Vrije Beroepen, die als federatie de beroepsorganisaties van vrije beroepers bundelt. “Ook de beroepsorganisaties die lid zijn van de Federatie Vrije Beroepen kunnen beroep doen op onze sectorwerking. Dat volgt uit de nauwe banden tussen UNIZO en de Federatie Vrije Beroepen”, bevestigt Anton. “We merken dat de beroepsorganisaties binnen de Federatie Vrije Beroepen ons nog niet zo makkelijk vinden, en we zouden dat graag veranderen. Waar de Federatie zich focust op de invulling van het vrije beroep zelf, zijn die vrije beroepers natuurlijk ook zelf ondernemers. Dus net zoals een individuele vrije beroeper veel hulp kan krijgen van UNIZO bij facetten van het ondernemerschap, is dat hetzelfde voor de beroepsorganisaties van vrije beroepers. Ook zij kunnen de sectorwerking van UNIZO zien als een welkome aanvulling op de werking van de Federatie Vrije Beroepen zelf.” 

Bij deze is het duidelijk: de beroepsorganisaties van de vrije beroepers mogen Anton dit jaar zeker lastigvallen? “Graag zelfs!”, lacht Anton. “Ik hoop dat ik dit jaar veel voor de beroepsorganisaties van de Federatie Vrije Beroepen aan de slag mag.”  

Genoteerd! 

Mail naar Anton