"Zeker vrije beroepers kunnen als starter ondersteuning gebruiken"

Het nieuwe schooljaar start, en misschien start jij ook wel op als vrije beroeper. 
Starters in het vrije beroep zijn ook startende ondernemers. 
En starten als ondernemer is niet eenvoudig. “De ondersteuning van coaches en mentoren kan starters helpen om hun vertrouwen te vergroten, hun vaardigheden te verbeteren en effectief om te gaan met de uitdagingen van het ondernemerschap.”, steekt Cara Van den Cloot van UNIZO, van wal.  

Beroepsorganisaties van vrije beroepers zijn ongetwijfeld het best geplaatst om starters bij te benen over de beroepsaspecten zelf, maar UNIZO is dat toch wel als het over ondernemerschap gaat. 

Cara Van den Cloot

Cara, 35 jaar, werkt ondertussen bijna vier jaar voor UNIZO. “Ik ben verantwoordelijk voor de starterswerking, freelancewerking & onderwijswerking bij UNIZO nationaal”, vertelt ze enthousiast, maar vandaag gaan we even op de starterswerking inzoomen.  

Want ook starters in het vrije beroep worden vaak voor de leeuwen gegooid. In veel vrije beroepen is er bij de start weinig tot geen kennis van wat ondernemerschap betekent. “Daarom willen we starters meteen warm maken om zich bij de UNIZO-familie aan te sluiten. We geloven dat wij voor hen het verschil kunnen maken. Door deel te zijn van een ondernemersgemeenschap kunnen starters ervaringen delen, steun ontvangen en zullen ze zich ook minder geïsoleerd voelen in hun ondernemingsreis. Onze begeleiding zorgt ervoor dat startende ondernemers sneller groeien en zich beter kunnen wapenen tegen de uitdagingen die met het opstarten van een eigen bedrijf gepaard gaan. 

Als we aan Cara vragen wat de starterswerking van UNIZO dan onderscheidt van de begeleiding van starters door beroepsspecifieke organisaties, komt ze helemaal op dreef. “Je moet het echt zien als een parallel spoor, zeker ook bij vrije beroepen. Beroepsorganisaties van vrije beroepers zijn ongetwijfeld het best geplaatst om starters bij te benen over de beroepsaspecten zelf, maar wij, UNIZO dan, is dat toch wel als het over ondernemerschap gaat. Zeker bij vrije beroepen merken we dat starters daar nog veel ondersteuning in kunnen gebruiken. Maar het is nog meer dan dat. Bij UNIZO komen vrije beroepers ook in aanraking met andere ondernemers dan hun eigen vrije beroep. Ook dat blijkt bijzonder verrijkend. Die kruisbestuiving is heel waardevol. Een andere blik op ondernemerschap, vanuit een andere ooghoek, doet de ogen soms net openen.” 

Voor starters doet UNIZO wel heel wat extra inspanningen, zo blijkt. Op allerlei manieren worden startende ondernemers geholpen om hun keuzes te maken of hun plannen te realiseren. Zo is er een startersplatform, waarop je via video’s tal van waardevolle tips krijgt over hoe je een onderneming opstart. Of je kan kiezen voor startersbegeleiding waarbij je samen met een coach jouw idee omvormt tot een uitgedokterd ondernemingsplan. “Dat is echt wel nodig, ook voor vrije beroepers. Velen onder hen starten zonder doordacht plan en bakenen ook hun doelgroep niet, of niet voldoende af. Of denken niet genoeg na over hun prijszetting. Maar er zijn nog veel zaken waarop starters bij UNIZO kunnen terugvallen”, vertelt Cara. “Als starter lid worden bij UNIZO zorgt er ook voor dat je kan profiteren van verschillende kortingen en voordelen op events, opleidingen, energiecontracten, etc.. Of de Ondernemerslijn bellen, waar échte mensen ondernemers proberen te helpen. Eigenlijk is het een no-brainer, vind ik zelf.” 

Wil jij zelf starten als zelfstandige vrije beroeper? 🔥 
Volg dan de maandelijkse live online sessie van UNIZO. 
 👇